شنبه, 25 آذر 1396

سوالات خود را از طریق بخش "از متخصص نور بپرس" ارسال کنید

اگر ایده ای دارید در بخش "کار های شما" می توانید برای ما ارسال کنید

خــــوش آمـــــدیـــــــد
کنترل تلویزیون شما خراب شده است؟...............................................................................چشم / طیف سنجی

استفاده از مطالب این سایت، بدون ذکر منبع، مجاز نمی باشد.

کنترل تلویزیون شما خراب شده است؟

مشاهده امواج فرو سرخ با دوربین دیجیتالی

مقدمه:

ساختمان چشم انسان تنها به بخش کوچکی از طیف امواج الکترومغناطیسی حساسیت دارد که آن را محدوده ی نور مرئی می نامیم و تقریبا  طول موج 400 تا 700 نانومتررا در برمیگیرد.

این بدان معنی است که چشم  فقط میتواند نورهای این محدوده ی طیفی را  ببیند بنابراین بقیه ی نواحی از دید ما پنهان است و برای دسترسی به آنها باید از ابزار مناسب استفاده کرد. بعنوان یک مثال ساده، رادیو وسیله ای است که امواج رادیویی را آشکار میکند که خارج از محدوده طول موج مرئی هستند و چشم ما قادر به رویت آن نیست. مثال دیگر مربوط به امواج فروسرخ یا مادون قرمز است. هر جسمی به واسطه دمایش، مقداری تابش در طول موج مادون قرمز دارد. اگر در اتاق تاریکی با یک دوربین دیجیتال به یک تکه آهن که بسیار داغ شده اما هنوز به مرحله سرخ شدن نرسیده و در ناحیه مرئی نیست، نگاه کنید؛ تابش مادون قرمز را مشاهده خواهید کرد. علاوه بر این، امواج مادون قرمز ساطع شده از برخی ال ای دی ها را نیز میتوان به همین طریق آشکار کرد. این قبیل ال ای دی ها بیشتر در انواع کنترل ها مثل کنترل تلویزیون استفاده می شود.

هدف:

دراین آزمایش قصد داریم توسط یک آشکارساز مادون قرمز، امواج محیطی در این محدوده طول موج را مشاهده کنیم.

چه می خواهیم انجام دهیم و به چی نیاز داریم:

برای مشاهده امواج مادون قرمز در محیط اطراف خود می خواهیم از دوربین موبایل استفاده کنیم و برای این کار به اقلام زیر نیاز داریم:

- یک کنترل تلویزیون

- یک گوشی موبایل یا دوربین دیجیتال حساس به امواج مادون قرمز

آزمایش:

- یکی از دکمه های کنترل تلویزیون را فشار داده و به چشمی جلوی آن نگاه کنید. چه چیزی مشاهده می کنید؟

- حال با دوربین دیجیتال(یا دوربین موبایل) به چشمی کنترل نگاه کنید و دوباره همان دکمه را فشار دهید. اینبار چه می بینید؟

به چه کار می آید:

از امواج مادون قرمز در وسایل ارتباطی مانند گوشی های موبایل، آیفون های تصویری، دوربین های دید در شب و ...استفاده میشود.

سؤال پیشنهاد ونکته:

- آیا می توان به نوری که در کنترل تلویزیون و امثال آن توسط دوربین موبایل دیده می شود رنگی نسبت داد.

-  اگر نور کنترل را نمی بینیم ولی دوربین موبایل آن را می بیند، آیا می توان اطاقی را با این نور روشن کرد و در تاریکی مطلق عکس گرفت.

- در آیفون تصویری آیا می توان از این نور استفاده کرد.

- فکر می کنید غیر از ال ای دی که در کنترل تلویزیون است، چه منابع نوری دیگری در این ناحیه روشن می شوند.

- ناحیه مادون قرمز را ناحیه طیف گرمایی می گویند و منظور این است که تابش این ناحیه با گرما همراه است. در رابطه با این مسئله فکر کنید.

- با توجه به نکته بالا، در باره اثر گلخانه ای که بخصوص در خودرویی که با شیشه های بسته زیر آفتاب قرار دارد، تجربه می شود، فکر کنید.

- با توجه به این نکته آیا می توانید درباره عبور تابش فروسرخ از شیشه فکر کنید.

آزمایشهای مرتبط:

چشم شما هم یک ابزار اپتیکی است.

بیشتر بدانید:

لینک به دانشنامه